JADŁOSPIS

Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie

na okres 15.01.2024 – 26.01.2024r

DZIEŃ

ŚNIADANIE

ZUPA

DRUGIE DANIE

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

15.01.2024

 

Chleb mieszany ( maka żytnia, pszenna )

z masłem,

jajkiem, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

Rosół z makaronem

(mąka pszenna, jajka, seler)

Risotto z kurczaka z warzywami (  mąka pszenna, śmietana), kompot z truskawek

Owoce sezonowe, chrupki kukurydziane

 

WTOREK

16.01.2024

Bułka z masłem orzechowym ( mąka pszenna ),

 kawa zbożowa z mlekiem, jabłka

Zupa koperkowa

( seler, kaszka )

Filet drobiowy panierowany ( maka pszenna, jajka, bułka tarta ),  ziemniaki puree ( masło, mleko ), surówka z marchwi, kompot z wiśni

Kaszka na mleku z musem malinowym

 

ŚRODA

17.01.2024

 

Chleb mieszany ( maka żytnia, pszenna )

z masłem,

polędwicą drobiową, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem

Krupnik jarzynowy ( seler, kasza )

Naleśniki z truskawkami  ( mąka pszenna, jajka, mleko ), woda z cytryną

Banany

 

 

CZWARTEK

18.01.2024

 

 

Bułka z masłem ( mąka pszenna ), powidłami truskawkowymi (100% owoców ) kawa zbożowa z mlekiem

Zupa krem ziemniaczana z grzankami  ( mąka pszenna, seler, śmietana)

Polędwiczki wieprzowe w sosie ( mąka pszenna, śmietana ),  kasza jęczmienna , kapusta czerwona gotowana ( masło ), kompot ze śliwek

Budyń czekoladowy ( mleko, kakao ), gruszka

 

PIĄTEK

19.01.2024

 

 

 

Chleb mieszany ( maka żytnia, pszenna )

z masłem,

serkiem prymuskiem ( mleko ), papryką,

 kawa zbożowa z mlekiem

Zupa pomidorowa z makaronem ( seler, śmietana, mąka

pszenna )

Jajko smażone ( masło ),  ziemniaki puree ( masło, mleko ) , surówka z kapusty pekińskiej, kompot ze śliwek

Bułka kajzerka ( mąka pszenna ), mandarynka

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach

                                                                                                                                                                       

DZIEŃ

ŚNIADANIE

ZUPA

DRUGIE DANIE

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

22.01.2024

 

Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna) z masłem, pastą z jaj ( musztarda ), ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

 Rosół z makaronem ( mąka pszenna, seler, jajka )

Kurczak w sosie potrawkowym ( mąka pszenna, jajka, śmietana ), ryż na sypko, bukiet warzyw ( masło ), kompot z truskawek

Wafle orzechowe ( mąka pszenna,, kakao, śmietana, masło ), jabłka

 

WTOREK

23.01.2024

Bułka kanapkowa z masłem ( mąka  pszenna), mleko czekoladowe, jabłka

Zupa krem brokułowa z grzankami ( mąka pszenna,  seler,  śmietana )

Kotlet mielony ( jajka,bułka tarta ), ziemniaki puree ( masło, mleko ), surówka z kapusty,  kompot z porzeczek

 Owoce sezonowe

(gruszka, mandarynka )

 

ŚRODA

24.01.2024

 Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna) z masłem szynka drobiową, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa kalafiorowa

( seler,

 śmietana, mąka pszenna )

Kluski kładzione z masłem i cukrem   ( mąka pszenna,  jajka, mleko ),  woda z cytryną

Bułka mleczna ( mąka pszenna ), herbata malinowa

 

CZWARTEK

25.01.2024

 

  Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ), z masłem, serem edamskim ( mleko ),  papryką, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa ogórkowa

 (  mąka pszenna, śmietana,

seler )

Spaghetti z warzywami (mąka pszenna), kompot ze śliwek

Jogurt owocowy ( mleko ), rurki kruche ( mąka pszenna )

 

 

PIĄTEK

26.01.2024

  Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ), z pastą z makreli, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa pomidorowa z ryżem ( seler,  śmietana )

Twarożek z rzodkiweką i szczypiorkiem ( mleko ), ziemniaki, kompot z aronii, jabłko z marchewką

 Ciastka maślane ( mąka pszenna, śmietana ), pomarańcza

                                                                                                                               

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach

                                                                                                                                

..........................                  ..........................               ............................

  (Dyrektor)                          (Intendentka)                  (Szefowa kuchni)

Z powodu zmian w dostawie produktów jadłospis może ulec zmianie

  

                                                                                          

                                                                                                                          

                                                           

                                                

                                                                                                                                      

Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi.

  

   Jaja i produkty pochodne

Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów.

  Ryby i produkty pochodne

Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.

  Soja i produkty pochodne

Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego

w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe.

Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 

Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe).

Seler i produkty pochodne

Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło.

Nasiona sezamu i produkty pochodne

Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych.

 

                                                                                                                           JADŁOSPIS

Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie

   na okres 20.05.2024 – 31.05.2024r                         

DATA

ŚNIADANIE

I DANIE

II DANIE

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

20.05.2023

 

Chleb mieszany  (mąka żytnia, pszenna ) z masłem, pasztetem drobiowym, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

Rosół z makaronem ( mąka pszenna,  seler, jajka)

Risotto z kurczaka

z warzywami (śmietana, mąka pszenna), kompot z truskawek

Kisiel poziomkowy, chrupki kukurydziane

 

WTOREK

21.05.2023

Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna) z masłem, jajkiem, kiełkami, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa kalafiorowa (  seler, śmietana, kaszka

manna )

Kotlet mielony drobiowy (jajka, bułka tarta), ziemniaki puree (masło, mleko), surówka z kapusty pekińskiej,  kompot z wiśni

Deser owocowy z waflami (mąka pszenna)

 

ŚRODA

22.05.2023

   Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ),

 parówka delikatesowa,

ketchup, kawa zbożowa z mlekiem

Krupnik jarzynowy

( seler,

 kasza )

Naleśniki z truskawkami ( mąka pszenna, mleko, jajka), woda z cytryną

Banany

 

CZWARTEK

23.05.2023

 

Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna) z masłem, serkiem prymuskiem ( mleko), papryką, kawa zbożowa z mlekiem

 Zupa krem ziemniaczana z grzankami ( mąka pszenna,  seler, śmietana)

Schab pieczony w sosie ( mąka pszenna), kasza jęczmienna, kapusta gotowana (masło), kompot z porzeczek

Babka biszkoptowa (jajka, mąka pszenna) – wypiek własny, arbuz

 

 

PIĄTEK

24.05.2023

Bułka z masłem orzechowym ( mąka pszenna),   kawa zbożowa z mlekiem, mandarynka

Zupa pomidorowa z makaronem ( mąka pszenna,  seler, jajka)

Paluszki rybne z miruny ( jajka,bułka tarta), ziemniaki puree ( mleko, masło ) , sałata ze śmietaną, kompot z aronii

Lody waniliowe ( mleko, mąka pszenna), jabłka

                                                                                                                 

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach

DATA

 

ŚNIADANIE

ZUPA

II DANIE

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

27.05.2024

Bułka z masłem   (mąka pszenna ),  

 mleko czekoladowe, jabłka

Rosół z makaronem

 ( mąka pszenna, seler, jajka )

Filet drobiowy panierowany ( mąka pszenna, jajka, bułka tarta ), ziemniaki puree ( masło, mleko), surówka z kapusty, kompot z wiśni

Kaszka na mleku  

z musem owocowym

 

WTOREK

28.05.2024

Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ) z masłem, pastą z jaj (musztarda), kawa zbożowa z mlekiem

Zupa  krem brokułowa z grzankami

 ( mąka pszenna, seler, śmietana )

Gołąbki w sosie pomidorowym ( mąka pszenna, śmietana, jajka), ziemniaki, kompot z truskawek

Bułka mleczna z czekoladą (mąka pszenna), arbuz

 

ŚRODA

29.05.2024

   Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ), z masłem, szynką drobiową , rukolą, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa ogórkowa

( seler,

 śmietana, mąka pszenna )

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem ( mleko ), ziemniaki, kompot z aronii

Lody śmietankowe, owoce sezonowe (truskawki, borówki, banany)

 

 

PIĄTEK

31.05.2024

Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna ), serem edamskim (mleko), pomidorem, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa owocowa z makaronem

 (  mąka pszenna )

Jajko smażone ( masło), ziemniaki puree (masło, mleko), marchewka oprószana ( masło), kompot z aronii

Ciastka kruche (mąka pszenna, masło, śmietana), jabłka

                                                                                                                                

..........................                  ..........................               ............................

  (Dyrektor)                          (Intendentka)                            (Szefowa kuchni)

____________________________________________________________________

Z powodu zmian w dostawie produktów jadłospis może ulec zmianie

                                                                                                  

                                                                                                                                                    

                                                                                                                       

                                                                            

                                                                                                                          

                                                          

                                                 

                                                                                                                                      

Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi.

   Jaja i produkty pochodne

Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów.

  Ryby i produkty pochodne

Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.

  Soja i produkty pochodne

Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego

w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe.

Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 

Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe).

Seler i produkty pochodne

Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło.

Nasiona sezamu i produkty pochodne

Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych.