JADŁOSPIS

Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie

  na okres 06.05.2024 – 17.05.2024r                         

DATA

ŚNIADANIE

I DANIE

II DANIE

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

06.05.2023

 

Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ) z masłem, pasztetem drobiowym, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa pomidorowa z makaronem ( mąka pszenna,  seler, jajka)

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem ( mleko ), ziemniaki, kompot z aronii

Ciastka ptysiowe ( mąka pszenna, jajka), mandarynka

 

WTOREK

07.05.2023

Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna) z masłem, jajkiem, kiełkami, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa kalafiorowa (  seler, śmietana, kaszka

manna )

Pulpety w sosie pomidorowym (mąka pszenna, jajka, śmietana ), makaron

 ( mąka pszenna), kompot z wiśni

Placek kruchy z owocami (mąka pszenna, jajka, masło) – wypiek własny, herbata z melisy

 

ŚRODA

08.05.2023

   Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ),

 polędwicą z indyka, sałatą lodową, kawa zbożowa z mlekiem

Krupnik jarzynowy

( seler,

 kasza )

Racuchy drożdżowe z jabłkiem ( mąka pszenna, jajka, mleko), woda z cytryną

Banany

 

CZWARTEK

09.05.2023

 

Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna) z masłem, serkiem prymuskiem ( mleko), papryką, kawa zbożowa z mlekiem

 Rosół z makaronem ( mąka pszenna,  seler, jajka)

Nugussy drobiowe ( mąka pszenna, jajka, bułka tarta), frytki , surówka z kapusty, kompot z porzeczek

Kaszka na mleku z musem truskawkowym

 

 

PIĄTEK

10.05.2023

Bułka kanapkowa

 z masłem ( mąka pszenna), powidłami truskawkowymi (100% owoców),  kawa zbożowa z mlekiem

Zupa  krem z dyni z groszkiem ptysiowym ( śmietana, masło, mąka pszenna,

jajka )

Kotlet jajeczny ( bułka tarta), ziemniaki puree ( mleko, masło ) , sałatka z ogórków, kompot z aronii

Lody śmietankowe ( mąka pszenna), jabłka

                                                                                                                

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach

DATA

 

ŚNIADANIE

ZUPA

II DANIE

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

13.05.2024

Chleb mieszany   (mąka żytnia, pszenna ) z masłem, twarożkiem (mleko) papryką,

 kawa zbożowa z mlekiem

Rosół z makaronem

 ( mąka pszenna, seler, jajka )

Kurczak w sosie potrawkowym ( mąka pszenna, śmietana, jajka ), ryż na sypko, bukiet warzyw

(masło), kompot z wiśni

Budyń waniliowy z musem owocowym ( mleko)

 

WTOREK

14.05.2024

Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ) z masłem, pomidorem, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa  krem brokułowa z grzankami

 ( mąka pszenna, seler, śmietana )

Polędwiczki wieprzowe w sosie ( mąka pszenna, śmietana ), kasza jęczmienna, marchewka oprószana ( masło), kompot z truskawek

Galaretka z owocami ze śmietaną

 

ŚRODA

15.05.2024

   Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ), z masłem, szynką drobiową , rukolą, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa ogórkowa

( seler,

 śmietana, mąka pszenna )

Naleśniki z truskawkami ( mąka pszenna, mleko, jajka), woda z cytryną

Arbuz, wafle ryżowe

 

CZWARTEK

16.05.2024

 

Kanapki z serem, kiełkami, rukolą ( mąka żytnia, pszenna, masło, mleko),

  kawa zbożowa z mlekiem

Zupa pomidorowa z ryżem (seler, śmietana)

Kotlet schabowy (mąka pszenna, jajka, bułka tarta), ziemniaki puree ( masło, mleko), sałatka z buraczków, kompot ze śliwek

Jogurt naturalny z musem malinowym ( mleko ), rurki kruche ( mąka pszenna )

 

 

PIĄTEK

17.05.2024

Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna ), pastą z makreli, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa owocowa z makaronem

 (  mąka pszenna )

Kotlet z soczewicy (jajka, bułka tarta), ziemniaki puree (masło, mleko), surówka z kiszonej kapusty, kompot z aronii

Lody waniliowe ( mleko), mandarynka

                                                                                                                                

..........................                  ..........................               ............................

  (Dyrektor)                          (Intendentka)                            (Szefowa kuchni)

____________________________________________________________________

Z powodu zmian w dostawie produktów jadłospis może ulec zmianie

                 

 

      

                                                                                                                                               

                                                                                                                        

                                                                           

                                                                                                                          

                                                           

                                                

                                                                                                                                      

Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi.

   Jaja i produkty pochodne

Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów.

  Ryby i produkty pochodne

Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.

  Soja i produkty pochodne

Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego

w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe.

Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 

Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe).

Seler i produkty pochodne

Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło.

Nasiona sezamu i produkty pochodne

Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych.