JADŁOSPIS
Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie
na okres 27.11.2023 – 08.12.2023r
DZIEŃ |
ŚNIADANIE |
ZUPA |
DRUGIE DANIE |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 27.11.2023
|
Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ), z masłem, jajkiem, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem |
Rosół z makaronem ( mąka pszenna, seler, jajka) |
Nuggetsy z kurczaka ( mąka pszenna, jajka, bułka tarta ), frytki, surówka z kapusty, kompot ze śliwek |
Kaszka na mleku z musem malinowym |
WTOREK 28.11.2023 |
Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ), z masłem, serkiem prymuskiem ( mleko ), papryką, kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa koperkowa ( kaszka manna, seler) |
Kotlet mielony ( jajka, bułka tarta, śmietana), ziemniaki puree ( masło, mleko ), kapusta czerwona gotowana ( masło ), kompot z truskawek |
Owoce sezonowe |
ŚRODA 29.11.2023 |
Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ), z masłem, polędwicą z indyka, rukolą, kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa ogórkowa ( mąka pszenna, seler, śmietana ) |
Pierogi leniwe z masłem i cukrem (mąka pszenna, mleko, jajka ), woda z cytryną, mandarynka |
Banany |
CZWARTEK 30.11.2023
|
Kanapki z serem, pomidorem, kiełkami ( mąka żytnia, pszenna, masło ), kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa z fasolki szparagowej ( mąka pszenna, seler, śmietana, masło ) |
Schab pieczony w sosie (mąka pszenna ), kasza jęczmienna, sałatka z buraczków, kompot z aronii |
Ciastka owsiane – wypiek własny ( mąka pszenna, płatki owsiane, masło, śmietana ), herbata z melisy, gruszka |
PIĄTEK 01.12.2023 |
Bułka kanapkowa z masłem ( mąka pszenna), mleko czekoladowe, jabłka |
Zupa pomidorowa z ryżem ( seler, śmietana ) |
Filet rybny z miruny ( jajka, bułka tarta ), ziemniaki puree ( masło, mleko ), sałatka z ogórków ze śmietaną, kompot wieloowocowy |
Serek waniliowy ( mleko ), rurki kruche ( mąka pszenna ), mandarynka |
DZIEŃ |
ŚNIADANIE |
ZUPA |
DRUGIE DANIE |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 04.12.2023
|
Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ), z masłem, z serem edamskim ( mleko ), papryką, kawa zbożowa z mlekiem |
Rosół z makaronem ( mąka pszenna, seler, jajka) |
Filet drobiowy panierowany ( mąka pszenna, jajka, bułka tarta ), ziemniaki puree (masło, mleko ), surówka z kapusty, kompot z truskawek |
Budyń waniliowy z musem truskawkowym ( mleko ) |
WTOREK 05.12.2023 |
Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ), z masłem, pasztetem drobiowym, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa kem ziemniaczana z grzankami ( seler, śmietana, mąka pszenna) |
Kluski kładzione z masłem i cukrem ( mąka pszenna, jajka, mleko), woda z cytryną |
Bułka kajzerka ( mąka pszenna ), herbata miętowa, pomarańcza |
ŚRODA 06.12.2023 |
Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ), z masłem, szynką drobiową, sałatą lodową, kawa zbożowa z mlekiem |
Krupnik jarzynowy ( seler, kasza ) |
Spaghetti z warzywami ( mąka pszenna, śmietana ), kompot z wiśni |
Babeczki Mikołajkowe – wypiek własny ( mąka pszenna, kakao, jajka ), jabłka, czekolada gorzka ( mleko, masło, kakao ) |
CZWARTEK 07.12.2023
|
Bułka kanapkowa z powidłami truskawkowymi (100% owoców ) ( mąka pszenna, masło ), kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa buraczkowa z makaronem ( mąka pszenna, śmietana, seler ) |
Boef Strogonow (mąka pszenna ), kasza jęczmienna, kapusta gotowana ( masło ), kompot z aronii |
Wafle orzechowe ( mąka pszenna, kakao, mleko, masło ), mandarynka |
PIĄTEK 08.12.2023 |
Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ), z masłem, pastą z jaj ( musztarda ), ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa pomidorowa z ryżem ( seler, śmietana ) |
Krokiety z ziemniaków z pieczarkami ( jajka, bułka tarta ), kompot wieloowocowy |
Jogurt owocowy ( mleko ), rurki kruche ( mąka pszenna ) |
Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach
...........………….. .......................... ............................
(Dyrektor) (Intendentka) (Szefowa kuchni )
Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne |
Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi. |
Jaja i produkty pochodne |
Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów. |
Ryby i produkty pochodne |
Składnik kotletów rybnych, past do śniadań. |
Soja i produkty pochodne |
Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe. |
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) |
Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe). |
Seler i produkty pochodne |
Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło. |
Nasiona sezamu i produkty pochodne |
Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych. |