JADŁOSPIS

Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie

na okres 27.11.2023 – 08.12.2023r

DZIEŃ

ŚNIADANIE

ZUPA

DRUGIE DANIE

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

27.11.2023

 

 Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ), z masłemjajkiem, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

Rosół z makaronem ( mąka pszenna,  seler, jajka)

Nuggetsy z kurczaka

( mąka pszenna, jajka, bułka tarta ), frytki,  surówka z kapustykompot ze śliwek

Kaszka na mleku z musem malinowym

 

WTOREK

28.11.2023

 Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ), z masłem,  serkiem prymuskiem ( mleko ), papryką, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa koperkowa ( kaszka manna, seler)

Kotlet mielony

 (  jajka, bułka tarta, śmietana), ziemniaki puree ( masło, mleko ), kapusta czerwona gotowana ( masło ), kompot z truskawek

Owoce sezonowe

 

ŚRODA

29.11.2023

    Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ), z masłem, polędwicą z indyka, rukolą, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa ogórkowa

( mąka pszenna, seler, śmietana )

Pierogi leniwe z masłem i cukrem (mąka pszenna, mleko, jajka ),  woda z cytryną, mandarynka

 Banany

 

CZWARTEK

30.11.2023

 

Kanapki z serem, pomidorem, kiełkami ( mąka żytnia, pszenna, masło ), kawa zbożowa z mlekiem

Zupa z fasolki szparagowej

( mąka pszenna, seler, śmietana, masło )

Schab pieczony w sosie (mąka pszenna ), kasza jęczmienna, sałatka z buraczków,

 kompot z aronii

Ciastka owsiane – wypiek własny ( mąka pszenna, płatki owsiane, masło, śmietana ), herbata z melisy, gruszka

 

 

PIĄTEK

01.12.2023

Bułka kanapkowa z masłem ( mąka pszenna),  mleko czekoladowe, jabłka

Zupa pomidorowa z ryżem ( seler, śmietana )

Filet rybny z miruny ( jajka, bułka tarta ), ziemniaki puree ( masło, mleko ),  sałatka z ogórków ze śmietaną, kompot wieloowocowy

 Serek waniliowy ( mleko ),  rurki kruche ( mąka pszenna ), mandarynka

DZIEŃ

ŚNIADANIE

ZUPA

DRUGIE DANIE

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

04.12.2023

 

 Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ), z masłem, z serem edamskim ( mleko ), papryką, kawa zbożowa z mlekiem

Rosół z makaronem

( mąka pszenna, seler, jajka)

Filet drobiowy panierowany

 ( mąka pszenna, jajka, bułka tarta ), ziemniaki puree (masło, mleko ), surówka z kapusty, kompot z truskawek

Budyń waniliowy z musem truskawkowym ( mleko )

 

WTOREK

05.12.2023

 Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ), z masłem,  pasztetem drobiowym, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa kem ziemniaczana z grzankami

 (  seler,  śmietana, mąka pszenna)

Kluski kładzione z masłem i cukrem ( mąka pszenna, jajka, mleko), woda z cytryną

Bułka kajzerka ( mąka pszenna ), herbata miętowa, pomarańcza

 

ŚRODA

06.12.2023

    Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ), z masłem, szynką drobiową, sałatą lodową, kawa zbożowa z mlekiem

Krupnik jarzynowy

( seler, kasza )

Spaghetti z warzywami ( mąka pszenna, śmietana ), kompot z wiśni

Babeczki Mikołajkowe – wypiek własny  ( mąka pszenna, kakao,

 jajka ), jabłka, czekolada gorzka ( mleko, masło, kakao )

 

CZWARTEK

07.12.2023

 

Bułka kanapkowa z powidłami truskawkowymi (100% owoców ) ( mąka pszenna, masło ),  kawa zbożowa z mlekiem

Zupa buraczkowa z makaronem  ( mąka pszenna, śmietana,

seler )

Boef Strogonow (mąka pszenna ), kasza jęczmienna, kapusta gotowana ( masło ),

 kompot z aronii

Wafle orzechowe ( mąka pszenna, kakao, mleko,

masło ),  mandarynka

 

 

PIĄTEK

08.12.2023

Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ), z masłem,  pastą z jaj ( musztarda ), ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa pomidorowa z ryżem ( seler, śmietana )

Krokiety z ziemniaków z pieczarkami ( jajka, bułka tarta ),  kompot wieloowocowy

Jogurt owocowy ( mleko ), rurki kruche ( mąka pszenna )

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach                                                                                                                  

...........…………..                         ..........................               ............................

  (Dyrektor)                          (Intendentka)                  (Szefowa kuchni )

                                                                                  

                                                                                                        

                                                                                                                           

                                                          

                                                

                                                                                                                                       

Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi.

   Jaja i produkty pochodne

Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów.

  Ryby i produkty pochodne

Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.

  Soja i produkty pochodne

Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego

w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe.

Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 

Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe).

Seler i produkty pochodne

Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło.

Nasiona sezamu i produkty pochodne

Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych.