JADŁOSPIS

Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie

   na okres 25.11.2024 – 06.12.2024r         

               

DATA

ŚNIADANIE

I DANIE

II DANIE

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

25.11.2024

 

 

Bułka z masłem ( mąka pszenna)

mleko czekoladowe, jabłka

Rosół z makaronem (mąka pszenna, jajka, seler)

Nugussy drobiowe (jajka, bułka tarta), frytki, surówka z kapusty, kompot z wiśni

Mus owocowy, chrupki kukurydziane

WTOREK

26.11.2024

 

Bułka z masłem ( mąka pszenna), serdelka delikatesowa, ketchup, herbata, mleko

Zupa ogórkowa (mąka pszenna, śmietana, seler)

Kluski kładzione

z masłem

( mąka pszenna, mleko, jajka), woda

z cytryną,

pomarańcza

Jabłko tarte z marchewką

 

ŚRODA

27.11.2024

Chleb mieszany ( mąka pszenna,żytnia)

z masłem, szynką drobiową, sałatą, herbata, mleko

Zupa krem ziemniaczana z grzankami

( mąka pszenna, seler, śmietana)

Gulasz z szynki

w sosie

( mąka pszenna), kasza jęczmienna,  sałatka z buraczków, kompot z truskawek

Owoce sezonowe

 

CZWARTEK

28.11.2024

Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna)

z masłem, pastą z makreli,ogórkiem, herbata, mleko   

Zupa kalafiorowa ( mąka pszenna, seler, śmietana)

 

Pulpety w sosie pomidorowym ( mąka pszenna, jajka),  ziemniaki, kompot ze śliwek

Sałatka z makaronu ryżowego z szynką

i warzywami (mąka pszenna), bułka kanapkowa (mąka pszenna, masło)

 

PIĄTEK

29.11.2024

 

Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna) z masłem, powidłami truskawkowymi (100% owoców),   herbata, mleko

Zupa pomidorowa z ryżem

( śmietana, seler )

Kotlet mielony z miruny ( jajka, bułka tarta), ziemniaki puree (masło, mleko), surówka z kiszonej kapusty kompot z aronii

Bułka kajzerka (mąka pszenna ), gruszka

                                                                                                                 

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach

DATA

 

ŚNIADANIE

ZUPA

II DANIE

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

02.12.2024

Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna, ) z masłem, pasztetem drobiowym, papryką,

 herbata, mleko

Rosół z makaronem

 ( mąka pszenna, jajka, seler )

Risotto drobiowe z warzywami

(  mąka pszenna, śmietana), kompot z wiśni

Kisiel poziomkowy, chrupki kukurydziane

 

WTOREK

03.12.2024

Chleb mieszany  (mąka  żytnia, pszenna ) z masłem, jajkiem, ogórkiem, herbata, mleko

Zupa krem z zielonego groszu z grzankami

 ( seler, śmietana, mąka pszenna

Polędwiczki wieprzowe panierowane (mąka pszenna, jajka, bułka tarta), ziemniaki puree (masło, mleko), marchewka oprószana (masło), kompot ze śliwek

Banany

 

ŚRODA

04.12.2024

   Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna )masłem, polędwicą z indyka, sałatą, herbata, mleko

Zupa pomidorowa z ryżem

 ( seler, śmietana )

Makaron z filetem drobiowym w sosie szpinakowym

(  mąka pszenna, śmietana), woda z cytryną

Sałatka jarzynowa (seler, musztarda), bułka (mąka pszenna), herbata z melisy

 

CZWARTEK

05.12.2024

 

Kanapki z serem, kiełkami, pomidorem ( masło, mąka żytnia, pszenna ), herbata, mleko 

Zupa kalafiorowa

( mąka pszenna, śmietana, seler)

Boeuf Strogonow

 ( mąka pszenna, śmietana), kasza jęczmienna,  kapusta czerwona gotowana (masło), kompot z truskawek

Budyń waniliowy z musem truskawkowym (mleko)

 

 

PIĄTEK

06.12.2024

 Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna )masłem, serem edamskim (mleko) ketchupem, herbata, mleko

Zupa krem dyniowa z groszkiem ptysiowym ( śmietana, seler, mąka pszenna )

Jajko smażone ( masło), ziemniaki puree (masło, mleko), sałatka z ogórków ze śmietaną, kompot z aronii

Deser owocowy (śmietana, mąka pszenna )

                                                                                                                                

..........................                  ..........................                         ............................

  (Dyrektor)                          (Intendentka)                            (Szefowa kuchni)

____________________________________________________________________

Z powodu zmian w dostawie produktów jadłospis może ulec zmianie

                                  

                                                                                    

                                                  

                                                                                                                      

                        

                                                                                                                                   

                                                                                                 

                                                   

                                                                                                         

                                                          

                                                

                                                                                                                                       

Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi.

   Jaja i produkty pochodne

Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów.

  Ryby i produkty pochodne

Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.

  Soja i produkty pochodne

Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego

w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe.

Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 

Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe).

Seler i produkty pochodne

Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło.

Nasiona sezamu i produkty pochodne

Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych.