JADŁOSPIS
Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie
na okres 25.11.2024 – 06.12.2024r
DATA |
ŚNIADANIE |
I DANIE |
II DANIE |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 25.11.2024
|
Bułka z masłem ( mąka pszenna) mleko czekoladowe, jabłka |
Rosół z makaronem (mąka pszenna, jajka, seler) |
Nugussy drobiowe (jajka, bułka tarta), frytki, surówka z kapusty, kompot z wiśni |
Mus owocowy, chrupki kukurydziane |
WTOREK 26.11.2024
|
Bułka z masłem ( mąka pszenna), serdelka delikatesowa, ketchup, herbata, mleko |
Zupa ogórkowa (mąka pszenna, śmietana, seler) |
Kluski kładzione z masłem ( mąka pszenna, mleko, jajka), woda z cytryną, pomarańcza |
Jabłko tarte z marchewką |
ŚRODA 27.11.2024 |
Chleb mieszany ( mąka pszenna,żytnia) z masłem, szynką drobiową, sałatą, herbata, mleko |
Zupa krem ziemniaczana z grzankami ( mąka pszenna, seler, śmietana) |
Gulasz z szynki w sosie ( mąka pszenna), kasza jęczmienna, sałatka z buraczków, kompot z truskawek |
Owoce sezonowe |
CZWARTEK 28.11.2024 |
Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna) z masłem, pastą z makreli,ogórkiem, herbata, mleko |
Zupa kalafiorowa ( mąka pszenna, seler, śmietana)
|
Pulpety w sosie pomidorowym ( mąka pszenna, jajka), ziemniaki, kompot ze śliwek |
Sałatka z makaronu ryżowego z szynką i warzywami (mąka pszenna), bułka kanapkowa (mąka pszenna, masło) |
PIĄTEK 29.11.2024
|
Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna) z masłem, powidłami truskawkowymi (100% owoców), herbata, mleko |
Zupa pomidorowa z ryżem ( śmietana, seler ) |
Kotlet mielony z miruny ( jajka, bułka tarta), ziemniaki puree (masło, mleko), surówka z kiszonej kapusty kompot z aronii |
Bułka kajzerka (mąka pszenna ), gruszka |
Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach
DATA
|
ŚNIADANIE |
ZUPA |
II DANIE |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 02.12.2024 |
Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna, ) z masłem, pasztetem drobiowym, papryką, herbata, mleko |
Rosół z makaronem ( mąka pszenna, jajka, seler ) |
Risotto drobiowe z warzywami ( mąka pszenna, śmietana), kompot z wiśni |
Kisiel poziomkowy, chrupki kukurydziane |
WTOREK 03.12.2024 |
Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ) z masłem, jajkiem, ogórkiem, herbata, mleko |
Zupa krem z zielonego groszu z grzankami ( seler, śmietana, mąka pszenna |
Polędwiczki wieprzowe panierowane (mąka pszenna, jajka, bułka tarta), ziemniaki puree (masło, mleko), marchewka oprószana (masło), kompot ze śliwek |
Banany |
ŚRODA 04.12.2024 |
Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ) z masłem, polędwicą z indyka, sałatą, herbata, mleko |
Zupa pomidorowa z ryżem ( seler, śmietana ) |
Makaron z filetem drobiowym w sosie szpinakowym ( mąka pszenna, śmietana), woda z cytryną |
Sałatka jarzynowa (seler, musztarda), bułka (mąka pszenna), herbata z melisy |
CZWARTEK 05.12.2024
|
Kanapki z serem, kiełkami, pomidorem ( masło, mąka żytnia, pszenna ), herbata, mleko |
Zupa kalafiorowa ( mąka pszenna, śmietana, seler) |
Boeuf Strogonow ( mąka pszenna, śmietana), kasza jęczmienna, kapusta czerwona gotowana (masło), kompot z truskawek |
Budyń waniliowy z musem truskawkowym (mleko) |
PIĄTEK 06.12.2024 |
Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ) z masłem, serem edamskim (mleko) ketchupem, herbata, mleko |
Zupa krem dyniowa z groszkiem ptysiowym ( śmietana, seler, mąka pszenna ) |
Jajko smażone ( masło), ziemniaki puree (masło, mleko), sałatka z ogórków ze śmietaną, kompot z aronii |
Deser owocowy (śmietana, mąka pszenna ) |
.......................... .......................... ............................
(Dyrektor) (Intendentka) (Szefowa kuchni)
____________________________________________________________________
Z powodu zmian w dostawie produktów jadłospis może ulec zmianie
Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne |
Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi. |
Jaja i produkty pochodne |
Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów. |
Ryby i produkty pochodne |
Składnik kotletów rybnych, past do śniadań. |
Soja i produkty pochodne |
Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe. |
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) |
Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe). |
Seler i produkty pochodne |
Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło. |
Nasiona sezamu i produkty pochodne |
Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych. |