JADŁOSPIS DEKADOWY od 06.12.2021r. do 17.12.2021r

Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie

 

PONIEDZIAŁEK 06.12.2021

Śniadanie : Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna ) z masłem, jajkiem gotowanym, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

Śniadanie II : Marchewka

Obiad : Krupnik jarzynowy ( kasza, seler ), makaron ze szpinakiem ( mąka pszenna, śmietana ), kompot z porzeczek

Podwieczorek : Babeczki Mikołajkowe ( mąka pszenna, jajka, śmietana, kakao ), czekolada mleczna ( kakao, masło, mleko )

WTOREK 07.12.2021

Śniadanie : Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna ) z masłem, twarożkiem ( mleko ), papryką, kawa zbożowa z mlekiem

Śniadanie II : Ogórek

Obiad : Zupa z fasolki szparagowej (mąka pszenna, seler, śmietana ), gołąbki w sosie pomidorowym ( mąka pszenna, jajka, bułka tarta, śmietana ), ziemniaki, kompot z truskawek

Podwieczorek :  Ciastka zbożowe ( mąka pszenna, miód, masło ), pomarańcza

Środa 08.12.2021

Śniadanie : Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna ) z masłem , polędwicą z indyka, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem

Śniadanie II : Jabłka

Obiad : Zupa krem ziemniaczana z grzankami  ( mąka pszenna, seler, śmietana ), naleśniki z truskawkami (mąka pszenna, jajka, mleko ), kompot z wiśni

Podwieczorek : Banany

Czwartek 09.12.2021

Śniadanie : Bułka z masłem orzechowym ( mąka pszenna ), kawa z mlekiem

Śniadanie II : Mandarynka

Obiad : Rosół z makaronem  ( mąka pszenna, seler, jajka ), filet drobiowy panierowany pieczony (mąka pszenna, jajka, bułka tarta ), ziemniaki puree (masło, mleko ), surówka z kapusty, woda z cytryną

Podwieczorek : Kaszka na mleku z musem owocowym

PIĄTEK 10.12.2021

Śniadanie : Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna ) z masłem, powidłami truskawkowymi ( 100 % owoców ), kawa zbożowa z mlekiem

Śniadanie II : Winogrono

Obiad : Zupa pomidorowa z ryżem ( seler, śmietana, mąka pszenna ), kotlet rybny mielony ( jajka, bułka tarta ), ziemniaki puree ( mleko, masło ), kapusta kiszona gotowana ( masło ),  kompot z aronii

Podwieczorek : Bułka z czekoladą ( mąka pszenna, mleko, jajka )

 

 

PONIEDZIAŁEK 13.12.2021

Śniadanie : Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna ) z masłem, pasztetem, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

Śniadanie II : Marchewka

Obiad : Rosół z makaronem ( mąka pszenna, jajka, seler ), nugussy ( mąka pszenna, jajka, bułka tarta ), frytki, surówka z kapusty, kompot z porzeczek

Podwieczorek : Budyń waniliowy z musem owocowym ( mleko )

WTOREK 14.12.2021

Śniadanie : Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna ) z masłem, pomidorem, kawa zbożowa z mlekiem

Śniadanie II : Jabłka

Obiad : Zupa krem brokułowa z grzankami ( masło, seler , śmietana), kotlet drobiowy mielony ( jajka, bułka tarta ), ziemniaki puree ( masło, mleko ), marchewka oprószana ( masło ),  kompot z porzeczek

Podwieczorek : Wafle orzechowe ( mąka pszenna, kakao ), kiwi

Środa 15.12.2021

Śniadanie : Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna ) z masłem, szynką drobiową, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem

Śniadanie II : Marchewka

Obiad : Zupa ogórkowa ( mąka pszenna, śmietana, seler ), kluski kładzione z masłem i cukrem ( mleko, mąka pszenna, jajka ), woda z cytryną

Podwieczorek : Owoce sezonowe

CZWARTEK 16.12.2021

Śniadanie : Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna ),  serem edamskim ( mleko ), papryką, kawa zbożowa z mlekiem

Śniadanie II : Jabłka

Obiad : Zupa pomidorowa z ryżem ( seler, śmietana), schab pieczony w sosie ( mąka pszenna), kasza jęczmienna, pęczak, sałatka z buraczków, kompot z wiśni

Podwieczorek :  Galaretka z owocami ze śmietaną

PIĄTEK 17.12.2021

Śniadanie : Chleb z masłem, pastą z jaj ( musztarda ), ogórkiem, kawa z mlekiem

Śniadanie II : Winogrono

Obiad : Zupa owocowa z makaronem ( mąka pszenna ), paluszki rybne z miruny ( jajka, bułka tarta ), ziemniaki puree (masło, mleko ), surówka z kiszonej kapusty, kompot z aronii

Podwieczorek : Pierniki ( mąka pszenna, miód, kakao, jajka ), mandarynki

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach                                                

                                                                                                                                      

........................                          .........................                  ......................

  (Dyrektor)                                   (Intendentka)                       ( Szefowa kuchni)

___________________________________________________________

Z powodu zmian w dostawie produktów jadłospis może ulec zmianie

 

 

 

                                     

                                                                                                               

                                                                                                                                              

                                                                                                                        

                                                                                                                         

                              

                                                                                                                                      

Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi.

   Jaja i produkty pochodne

Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów.

  Ryby i produkty pochodne

Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.

  Soja i produkty pochodne

Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego

w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe.

Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 

Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe).

Seler i produkty pochodne

Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło.

Nasiona sezamu i produkty pochodne

Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych.