JADŁOSPIS

Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie

         na okres 08.04.2024 – 19.04.2024r                         

DATA

ŚNIADANIE

I DANIE

II DANIE

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

08.04.2023

 

Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ) z masłem, serem edamskim (mleko), papryką, kawa zbożowa z mlekiem

 Rosół z kluseczkami ( mąka pszenna,  seler, jajka)

Filet drobiowy w sosie szpinakowym (śmietana, mąka pszenna), makaron (mąka pszenna ), kompot ze śliwek

Budyń waniliowy z musem truskawkowym ( mleko )

 

WTOREK

09.04.2023

Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna) z masłem, pasztetem, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa kalafiorowa (  seler, śmietana, kaszka

manna )

Kotlet schabowy (mąka pszenna.jajka, bułka tarta ), ziemniaki puree ( masło, mleko ), surówka z kapusty, kompot z wiśni

Galaretka z owocami ze śmietaną

 

ŚRODA

10.04.2023

   Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ),

 polędwicą z indyka, sałatą lodową, kawa zbożowa z mlekiem

Krupnik jarzynowy

( seler,

 kasza )

Pierogi leniwe z masłem i cukrem ( mąka pszenna,mleko ), kompot z aronii, jabłko z marchewką

Banany

 

CZWARTEK

11.04.2023

 

Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna) z masłem, serkiem prymuskiem ( mleko), papryką, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa krem brokułowa z grzankami  ( seler,

mąka pszenna, śmietana )

Gołąbki w sosie pomidorowym ( jajka, mąka pszenna, śmietana ), ziemniaki, kompot wieloowocowy

Placek kruchy z owocami (mąka pszenna, jajka, masło) – wypiek własny, herbata z melisy

 

 

PIĄTEK

12.04.2023

Bułka kanapkowa

 z masłem ( mąka pszenna), powidłami truskawkowymi (100% owoców),  kawa zbożowa z mlekiem

Zupa  pomidorowa z makaronem ( mąka pszenna, seler, śmietana )

Kotlet jajeczny ( bułka tarta), ziemniaki puree ( mleko, masło ) , sałatka z ogórków że śmietaną, kompot z aronii

Bułka mleczna ( mąka pszenna ), jabłka

                                                                                                                

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach

DATA

 

ŚNIADANIE

ZUPA

II DANIE

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

15.04.2024

Chleb mieszany   (mąka żytnia, pszenna ) z masłem, jajkiem, ogórkiem,

 kawa zbożowa z mlekiem

Rosół z makaronem

 ( mąka pszenna, seler, jajka )

Nugussy drobiowe ( mąka pszenna, jajka, bułka tarta), ziemniaki puree ( masło, mleko ), surówka z kapusty, kompot z porzeczek

Kisiel truskawkowy, ciastka zbożowe ( mąka pszenna, masło, śmietana)

 

WTOREK

16.04.2024

Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ) z masłem, pomidorem, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa z zielonego groszku

 ( mąka pszenna, seler, śmietana )

Polędwiczki wieprzowe w sosie ( mąka pszenna, śmietana ), kasza jęczmienna, marchewka oprószana ( masło), kompot z truskawek

Ryż na mleku z jabłkami

 

ŚRODA

17.04.2024

   Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ), z masłem, szynką drobiową , rukolą, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa ogórkowa

( seler,

 śmietana, mąka pszenna )

Naleśniki z truskawkami ( mąka pszenna, mleko, jajka), woda z cytryną

Owoce sezonowe

 

CZWARTEK

18.04.2024

 

Kanapki z serem, kiełkami, rukolą ( mąka żytnia, pszenna, masło, mleko),

  kawa zbożowa z mlekiem

Zupa z fasolki szparagowej (  mąka pszenna, seler, śmietana, masło )

Spaghetti z warzywami ( maka pszenna, śmietana ), kompot z wisni

Jogurt naturalny z musem truskawkowym ( mleko ), rurki kruche ( mąka pszenna )

 

 

PIĄTEK

19.04.2024

Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna ), pastą z makreli, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa pomidorowa z ryżem (seler, śmietana)

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem ( mleko ), ziemniaki, kompot z aronii

Bułka kajzerka ( mąka pszenna ), gruszka

                                                                                                                                

..........................                  ..........................               ............................

  (Dyrektor)                          (Intendentka)                            (Szefowa kuchni)

____________________________________________________________________

Z powodu zmian w dostawie produktów jadłospis może ulec zmianie

                                                                                                                                                    

                                                                                                                               

                                                                           

                                                                                                                          

                                                          

                                                

                                                                                                                                      

Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi.

   Jaja i produkty pochodne

Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów.

  Ryby i produkty pochodne

Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.

  Soja i produkty pochodne

Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego

w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe.

Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 

Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe).

Seler i produkty pochodne

Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło.

Nasiona sezamu i produkty pochodne

Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych.