JADŁOSPIS DEKADOWY od 20.06.2022r. do 01.07.2022r

Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie

PONIEDZIAŁEK 20.06.2022

Śniadanie : Chleb mieszany ( maka żytnia, pszenna ) z masłem, pasztetem, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

Śniadanie II : Marchewka

Obiad : Zupa ogórkowa ( mąka pszenna, śmietana, seler ), kluski kładzione z masłem i cukrem ( mąka pszenna, jajka, mleko ), kompot wieloowocowy

Podwieczorek : Kaszka na mleku z musem truskawkowym

WTOREK 21.06.2022

Śniadanie : Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna ) z masłem, pomidorem, kawa zbożowa z mlekiem

Śniadanie II : Ogórek

Obiad : Rosół z makaronem ( mąka pszenna, jajka, seler ), filet drobiowy panierowany pieczony ( mąka pszenna, jajka, bułka tarta ), ziemniaki puree ( masło, mleko ), surówka z kapustykompot wieloowocowy

Podwieczorek : Ciastka kruche ( mąka pszenna, masło, miód ), truskawki

Środa 22.06.2022

Śniadanie : Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna ) z szynką drobiową, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem

Śniadanie II : Mandarynka

Obiad :  Zupa kalafiorowa ( seler, kaszka, śmietana, masło ), gołąbki w sosie pomidorowym ( mąka pszenna, śmietana, jajka ), ziemniaki, woda z cytryną

Podwieczorek : Owoce sezonowe

Czwartek 23.06.2022

Śniadanie : Chleb z masłem ( mąka żytnia, pszenna, masło ), jajkiem, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

Śniadanie II : Jabłka

Obiad :  Zupa pomidorowa z makaronem ( mąka pszenna, seler, śmietana ),  schab pieczony w sosie ( mąka pszenna), kasza na sypko, kapusta czerwona gotowana ( masło ),  kompot z wiśni

Podwieczorek :  Bułka kajzerka ( mąka pszenna ), napój owocowy

PIĄTEK 24.06.2022

Śniadanie : Kanapki z serem, pomidorem, rzodkiewką ( mąka pszenna, mleko ), kawa zbożowa z mlekiem

Śniadanie II : Winogrono

Obiad : Krupnik jarzynowy  ( kasza, seler ), makaron z masłem i cukrem ( masło), arbuz, kompot z aronii

Podwieczorek :  Lody waniliowe ( śmietana, mąka pszenna ), mandarynka

 

 

 

 

 

PONIEDZIAŁEK 27.06.2022

Śniadanie : Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna ) z masłem, serem edamskim ( mleko ), ketchupem, kawa zbożowa z mlekiem

Śniadanie II : Jabłka

Obiad : Rosół z makaronem ( mąka pszenna, seler ), pulpety w sosie potrawkowym ( mąka pszenna, śmietana, jajka ), ryż na sypko, bukiet warzyw ( masło ), kompot z truskawek

Podwieczorek : Kisiel poziomkowy, chrupki kukurydziane

WTOREK  28.06.2022

Śniadanie : Kanapki z jajkiem, pomidorem,( mąka żytnia, pszenna ) , kawa zbożowa z mlekiem

Śniadanie II : Marchewka

Obiad : Zupa z fasolki szparagowej ( mąka pszenna, seler, śmietana ) , gulasz z szynki w sosie ( mąka pszenna ), kasza na sypko, surówka z kwaszonej kapusty, kompot z wiśni

Podwieczorek :  Arbuz, wafle orzechowe ( mąka pszenna, masło, kakao )

ŚRODA 29.06.2022

Śniadanie : Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna ) z polędwicą z indyka, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem

Śniadanie II : Mandarynka

Obiad : Zupa krem ziemniaczana z grzankami ( mąka pszenna, seler, śmietana ) , naleśniki z truskawkami ( mąka pszenna, jajka) , woda z cytryną

Podwieczorek :  Banany

CZWARTEK 30.06.2022

Śniadanie : Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna ) z masłem orzechowym, kawa zbożowa z mlekiem, jabłka

Śniadanie II : Mandarynka

Obiad : Zupa koperkowa ( kaszka, seler ) , kotlet schabowy ( mąka pszenna, jajka, bułka tarta) , ziemniaki puree  ( masło, mleko ), kapusta gotowana ( masło ), kompot wieloowocowy

Podwieczorek :  Jabłko tarte z marchewką, chrupki kukurydziane

PIĄTEK 01.07.2022

Śniadanie : Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna ) z twarożkiem ( mleko ) , papryką, kawa zbożowa z mlekiem

Śniadanie II : Winogrono

Obiad :  Zupa kalafiorowa ( mąka pszenna, seler, śmietana ), kotlet jarski ( jajka ), ziemniaki puree ( masło, mleko ), sałatka z ogórków ze śmietaną, kompot ze śliwek

Podwieczorek : Wafle ryżowe, mandarynka

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach

                                                         

                                                                                                                                        

........................                          .........................                  ......................

  (Dyrektor)                                   (Intendentka)                       ( Szefowa kuchni)

                                                                                                                                        

___________________________________________________________

Z powodu zmian w dostawie produktów jadłospis może ulec zmianie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

                                                                                                                                      

Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi.

   Jaja i produkty pochodne

Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów.

  Ryby i produkty pochodne

Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.

  Soja i produkty pochodne

Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego

w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe.

Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 

Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe).

Seler i produkty pochodne

Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło.

Nasiona sezamu i produkty pochodne

Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych.