JADŁOSPIS

Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie

na okres 20.07.2020 – 31.07.2020r

DZIEŃ

ŚNIADANIE

ZUPA

DRUGIE DANIE

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK 20.07.2020

 

Chleb z masłem,   serem edamskim (mleko), pomidorem, kawa zbożowa z mlekiem   

Rosół z makaronem   

(seler, mąka pszenna)

Kurczak w sosie potrawkowym ( mąka,jajka, śmietana ), ryż na sypko, marchewka oprószana (masło), kompot z truskawek

Kanapki z jajkiem, ogórkiem (mąka pszenna, masło), herbata 

 

WTOREK

21.07.2020

Chleb z masłem, twarożkiem (mleko),ogórkiem

 kawa zbożowa z mlekiem  

 

 Zupa krem ziemniaczana z grzankami  (seler, maka pszenna, śmietana )

Gołąbki w sosie pomidorowym (  jajka, bułka tarta, maka pszenna, śmietana ), ziemniaki,  kompot z wiśni

Drożdżówki z owocami (mąka pszenna, masło, mleko), herbata

 

ŚRODA

22.07.2020

 Chleb z masłem, szynką drobiową, sałatą,  kawa zbożowa z mlekiem

Zupa ogórkowa ( mąka pszenna, śmietana, seler)

Pierogi leniwe ( mleko, mąka pszenna, jajka ),   kompot z śliwek, arbuz

Galaretka z owocami ze śmietaną

 

CZWARTEK

23.07.2020

Chleb z masłem, powidłami,  kawa zbożowa z mlekiem

Zupa kalafiorowa ( seler, mąka pszenna, śmietana)

Gulasz z szynki w sosie (  mąka pszenna ), ziemniaki, kapusta gotowana (masło),  kompot z śliwek

Wafle orzechowe ( mąka pszenna, śmietana, masło), arbuz

 

PIĄTEK

24.07.2020

Chleb z masłem, pasztetem drobiowym, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa pomidorowa z makaronem

( mąka pszenna )

 

Kotlet jarski ( jajka, bułka tarta), ziemniaki puree (masło, mleko), sałatka z ogórków ze śmietaną, kompot z aronii

Lody śmietankowe z owocami

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach                                                                                                                                       

DZIEŃ

ŚNIADANIE

ZUPA

DRUGIE DANIE

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK 27.07.2020

 

Chleb z masłem   orzechowym, kawa zbożowa z mlekiem, jabłka   

Rosół z makaronem   

(seler,mąka pszenna, jajka)

Frykatelki drobiowe ( jajka, mleko), ziemniaki puree (masło, mleko), marchewka oprószana (masło), kompot z porzeczek

Kisiel poziomkowy, herbatniki (mąka pszenna, masło, śmietana )    

 

WTOREK

28.07.2020

Chleb z masłem, twarożkiem (mleko), papryką

 kawa zbożowa z mlekiem  

 

 Zupa krem brokułowa z grzankami

( seler,

 śmietana )

Kotlet schabowy (mąka pszenna,jajka, bułka tarta), ziemniaki puree (masło, mleko), surówka  z marchwi, kompot z wiśni

Budyń waniliowy z musem owocowym (mleko)

 

ŚRODA

29.07.2020

 Chleb z masłem, polędwicą drobiową, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa krem brokułowa z groszkiem ptysiowym ( mąka pszenna, śmietana, seler)

Pyzy drożdżowe z tł. i cukrem (mąka pszenna, jajka, mleko), kompot z śliwek, sałatka owocowa

Kanapki z jajkiem (mąka pszenna, masło), pomidorem, herbata

 

CZWARTEK

30.07.2020

 

Chleb z masłem, powidłami truskawkowymi, kawa zbożowa z mlekiem

 Zupa z fasolki szparagowa ( seler, maka pszenna, śmietana )

Polędwiczki wieprzowe w sosie (mąka pszenna, śmietana), ziemniaki, sałatka z buraczków, kompot wieloowocowy

Ptasie mleczko z owocami (śmietana )

 

PIĄTEK

31.07.2020

Chleb z masłem, pastą z jaj (musztarda), ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa pomidorowa z makaronem

( seler,

 śmietana, mąka pszenna )

 

Twarożek ze szczypiorkiem ( mleko), ziemniaki,  kompot z porzeczek, arbuz

Deser lodowy z owocami ( mąka pszenna, śmietana)

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach

Z powodu zmian w dostawie produktów jadłospis może ulec zmianie

Nazwa składników alergennych wg zał. II rozporządzenia 1169/2011

Występuje w produktach i posiłkach :

Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi.

 

   Jaja i produkty pochodne

Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów.

  Ryby i produkty pochodne

Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.

  Soja i produkty pochodne

Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego

w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe.

Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 

Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe).

Seler i produkty pochodne

Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło.

Nasiona sezamu i produkty pochodne

Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych.

Bip

Ramowy rozkład dnia

Kubusiowe Kuchcikowo