JADŁOSPIS

Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie

na okres 25.05.2020 – 05.06.2020r

DZIEŃ

ŚNIADANIE

ZUPA

DRUGIE DANIE

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK 25.05.2020

 

Chleb z masłem,   twarożkiem (mleko), pomidorem, kawa zbożowa z mlekiem   

Krupnik jarzynowy   

(seler, kasza)

Kluski kładzione z tł. i cukrem (mąka pszenna, jajka, mleko), kompot z porzeczek, jabłko z marchewką

Ciastka zbożowe (maka pszenna, masło, mleko, miód)       

 

WTOREK

26.05.2020

Chleb z masłem, jajkiem,ogórkiem

 kawa zbożowa z mlekiem  

 Zupa pomidorowa z ryżem

( seler,

 śmietana )

Twarożek ze szczypiorkiem ( mleko), ziemniaki,  kompot z wiśni

Arbuz

 

ŚRODA

27.05.2020

 Chleb z masłem, szynka drobiową, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa ogórkowa ( mąka pszenna, śmietana, seler)

Pulpety w sosie pomidorowym (mąka pszenna, jajka, bułka tarta, śmietana ), makaron, kompot z śliwek

Sałatka owocowa

 

CZWARTEK

28.05.2020

 

Chleb z masłem, pasztetem drobiowym, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

 Zupa krem ziemniaczana ( seler, maka pszenna, śmietana )

Kurczak pieczony w sosie (mąka pszenna), kasza na sypko, surówka z kapusty, kompot wieloowocowy

Budyń waniliowy z musem owocowym (mleko)

 

PIĄTEK

29.05.2020

Chleb z masłem, powidłami, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa owocowa z makaronem

( mąka pszenna )

 

Kotlet jajeczny (bułka tarta ), ziemniaki puree ( masło, mleko ) , jajka), sałatka z ogórków ze śmietaną kompot z aronii

Banany

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach

                                                        

DZIEŃ

ŚNIADANIE

ZUPA

DRUGIE DANIE

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK 01.06.2020

 

Chleb z masłem   orzechowym, kawa zbożowa z mlekiem, jabłka   

Rosół z makaronem   

(seler,mąka pszenna, jajka)

Filet drobiowy smażony (mąka pszenna, jajka, bułka tarta), ziemniaki puree (masło, mleko), marchewka oprószana (masło), kompot z porzeczek

Bułka, mleko czekoladowe, jabłka      

 

WTOREK

02.06.2020

Chleb z masłem, pomidorem,

 kawa zbożowa z mlekiem  

 Zupa kalafiorowa

( seler,

 śmietana, kaszka manna)

Kotlet mielony (jajka, bułka tarta), ziemniaki puree (masło, mleko), sałata ze śmietaną),  kompot z wiśni

Deser lodowy  ( śmietana )

 

ŚRODA

03.06.2020

 Chleb z masłem, polędwicą drobiową, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa ogórkowa ( mąka pszenna, śmietana, seler)

Pyzy drożdżowe z tł. i cukrem (mąka pszenna, jajka, mleko), kompot z śliwek, sałatka owocowa

Jogurt naturalny z truskawkami (mleko ), rurki kruche (mąka pszenna, mleko )

 

CZWARTEK

04.06.2020

 

Chleb z masłem, powidłami truskawkowymi, kawa zbożowa z mlekiem

 Zupa koperkowa ( seler, kaszka )

Gulasz z szynki w sosie (mąka pszenna), kasza na sypko, sałatka z buraczków, kompot wieloowocowy

Kisiel poziomkowy, herbatniki ( mąka pszenna, masło, śmietana )

 

PIĄTEK

05.06.2020

Chleb z masłem, pastą z jaj (musztarda), ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa krem ziemniaczana z grzankami

( seler,

 śmietana, mąka pszenna )

 

Naleśniki z truskawkami ( mąka pszenna, mleko, jajka), kompot z porzeczek

Kaszka na mleku z musem owocowym

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach

                                                         

Z powodu zmian w dostawie produktów jadłospis może ulec zmianie

                                                        Nazwa składników alergennych wg zał. II rozporządzenia 1169/2011

Występuje w produktach i posiłkach :

Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi.

   Jaja i produkty pochodne

Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów.

  Ryby i produkty pochodne

Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.

  Soja i produkty pochodne

Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego

w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe.

Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 

Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe).

Seler i produkty pochodne

Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło.

Nasiona sezamu i produkty pochodne

Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych.

Bip

Ramowy rozkład dnia

Kubusiowe Kuchcikowo