JADŁOSPIS

Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie

na okres 28.06.2021 – 09.07.2021r

DZIEŃ

ŚNIADANIE

ZUPA

DRUGIE DANIE

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

28.06.2021

 

Chleb z masłem , powidłami,  kawa zbożowa z mlekiem

Rosół z makaronem (mąka pszenna, jajka, seler)

Filet drobiowy smażony ( mąka pszenna, jajka, bułka tarta), ziemniaki puree (masło, mleko ), surówka z kapusty, kompot z truskawek

Arbuz, ciastka zbożowe ( mąka pszenna, masło, miód, śmietana )

 

WTOREK

29.06.2021

Chleb z masłem, pastą z jaj ( musztarda ),

ogórkiem,  kawa zbożowa z mlekiem

Krupnik jarzynowy

( seler, kasza )

Kotlet mielony (  jajka, bułka tarta), ziemniaki puree (masło, mleko ), marchewka oprószana ( masło ), kompot wieloowocowy

Sałatka owocowa

 

ŚRODA

30.06.2021

 

Chleb z masłem,  polędwicą z indyka, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa ogórkowa ( mąka pszenna, śmietana, seler )

Kluski kładzione z masłem i cukrem ( mąka pszenna, mleko ), kompot z porzeczek, marchewka z jabłkiem

Budyń waniliowy z musem owocowym ( mleko )

ŚRODA

01.06.2021

 

Chleb z masłem, pasztetem, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa krem ziemniaczana z grzankami ( mąka pszenna, seler, śmietana )

Pieczeń z karkówki w sosie (mąka pszenna), kasza na sypko, kapusta czerwona gotowana ( masło ), kompot wieloowocowy

Galaretka z owocami ze śmietaną

 

PIĄTEK

02.06.2021

 

 

Bułka z masłem orzechowym ( mąka pszenna ), kawa zbożowa z mlekiem, jabłka

Zupa pomidorowa z ryżem ( seler, śmietana )

Jajko smażone , ziemniaki puree ( masło, mleko ), sałatka z ogórków ze śmietaną, kompot z aronii

Lody śmietankowe ( mąka pszenna ),  arbuz

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach

                             

DZIEŃ

ŚNIADANIE

ZUPA

DRUGIE DANIE

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK 05.07.2021

 

Bułka z masłem ( mąka pszenna ),   mleko czekoladowe, arbuz

Rosół z makaronem  

(seler, mąka pszenna, jajka )

Kurczak w sosie potrawkowym ( mąka pszenna, śmietana ),  ryż na sypko, bukiet warzyw ( masło ), kompot z porzeczek

Wafle orzechowe ( mąka pszenna, mleko, masło ), brzoskwinia

 

WTOREK

06.07.2021

Chleb z masłem, twarożkiem ( mleko ), papryką, kawa zbożowa z mlekiem

  

Zupa kalafiorowa     

( seler, kaszka , masło )

Spaghetii z warzywami  ( mąka pszenna, śmietana ),  kompot z wiśni

Owoce sezonowe

 

ŚRODA

07.07.2021

 Chleb z masłem, szynką drobiową, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem

 

Zupa krem brokułowa  z grzankami ( mąka ziemniaczana, śmietana, seler )

Naleśniki z truskawkami ( mąka pszenna, mleko ), kompot z porzeczek

Kaszka na mleku z musem owocowym

 

CZWARTEK

08.07.2021

 

Chleb z masłem, pomidorem,  kawa zbożowa  z mlekiem  

Zupa koperkowa ( kaszka, seler )

 Kotlet schabowy ( mąka pszenna , jajka, bułka tarta ),  ziemniaki puree ( masło, mleko ), kapusta gotowana ( masło ), kompot z wiśni

Bułka kajzerka ( mąka pszenna, mleko ),  kawa zbożowa z mlekiem, jabłka

 

 

PIĄTEK

09.07.2021

Chleb z masłem, jajkiem, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa pomidorowa z makaronem ( mąka pszenna, śmietana, seler )

Twarożek ze szczypiorkiem ( mleko ), ziemniaki , kompot z truskawek, jabłko z marchewką

Lody śmietankowe ( mąka pszenna ), jabłka

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach

                                                        

                                                                                                                                         

.............................                             ................................          ...........................

  (Dyrektor)                                       (Intendentka)                     (Szefowa  kuchni)

_____________________________________________________________________

Z powodu zmian w dostawie produktów jadłospis może ulec zmianie

              

                        

         

           

                                      

                                                                                                   

                                                                                                                                      

                                                                                                                                                         

                                                                                                                                                     

                                                                                                                   

                                                                                                                                              

                                                                                                                                 

                                                                                                                         

                              

                                                                                                                                      

Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi.

   Jaja i produkty pochodne

Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów.

  Ryby i produkty pochodne

Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.

  Soja i produkty pochodne

Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego

w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe.

Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 

Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe).

Seler i produkty pochodne

Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło.

Nasiona sezamu i produkty pochodne

Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych.