JADŁOSPIS DEKADOWY od 25.10.2021r. do 05.11.2021r

Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie

 

PONIEDZIAŁEK 25.10.2021

Śniadanie : Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna ) z masłem, pasztetem, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

Śniadanie II : Jabłka

Obiad : Rosół z makaronem ( mąka pszenna, seler ), risotto z warzywami ( mąka pszenna, śmietana ),  kompot z porzeczek

Podwieczorek : Kaszka na mleku z musem truskawkowym

WTOREK 26.10.2021

Śniadanie : Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna ) z masłem, jajkiem gotowanym, pomidorem, kawa zbożowa z mlekiem

Śniadanie II : Gruszka

Obiad : Zupa krem ziemniaczana z grzankami (mąka pszenna, seler, śmietana ), filet drobiowy panierowany pieczony ( mąka pszenna, jajka, bułka tarta ), ziemniaki puree ( masło, mleko ), surówka z kapusty, kompot z truskawek

Podwieczorek :  Wafle ryżowe, pomarańcza

Środa 27.10.2021

Śniadanie : Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna ) z masłem orzechowym, kawa zbożowa z mlekiem, jabłka

Śniadanie II : Mandarynka

Obiad : Zupa pomidorowa z makaronem  ( mąka pszenna, seler, śmietana ), paluszki rybne z miruny (mąka pszenna, jajka, bułka tarta ), ziemniaki puree ( masło, mleko ), sałata ze śmietaną, kompot z truskawek

Podwieczorek : Kisiel poziomkowy, chrupki kukurydziane

CZWARTEK 28.10.2021

Śniadanie : Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna ) z masłem, szynką drobiową, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem

Śniadanie II : Marchewka

Obiad : Zupa ogórkowa( mąka pszenna, seler ), kluski kładzione z masłem i cukrem ( mąka pszenna, jajka, mleko ), woda z cytryną

Podwieczorek : Banany

PIĄTEK 29.10.2021

Śniadanie : Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna ) z masłem, powidłami truskawkowymi ( 100% owoców), kawa zbożowa z mlekiem

Śniadanie II : Ogórek

Obiad : Zupa pomidorowa z makaronem( seler, śmietana, mąka pszenna ), krokiety z ziemniaków ( mąka pszenna, jajka, bułka tarta ), kompot z aronii

Podwieczorek : Bułka mleczna z czekoladą ( mąka pszenna, mleko )

 

 

WTOREK 02.11.2021

Śniadanie : Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna ) z masłem, serkiem prymuskiem ( mleko ), papryką, kawa zbożowa z mlekiem

Śniadanie II : Jabłka

Obiad : Zupa koperkowa ( kaszka manna, seler ), kotlet schabowy panierowany pieczony ( mąka pszenna. jajka, bułka tarta ), ziemniaki puree ( masło, mleko ), surówka z kapusty,  kompot z porzeczek

Podwieczorek : Budyń waniliowy z musem truskawkowym ( mleko )

Środa 03.11.2021

Śniadanie : Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna ) z masłem, polędwicą drobiową, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem

Śniadanie II : Winogrono

Obiad : Zupa jarzynowa ( mąka pszenna, seler, śmietana ), naleśniki z truskawkami ( mąka pszenna, jajka, mleko ), woda z cytryną

Podwieczorek : Owoce sezonowe

CZWARTEK 04.11.2021

Śniadanie : Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna ), pomidorem, kawa zbożowa

z mlekiem

Śniadanie II : Ogórek

Obiad : Zupa buraczkowa z makaronem ( seler, śmietana, mąka pszenna ), polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym ( mąka pszenna, śmietana), kasza pęczak na sypko, surówka z kiszonej kapusty, kompot z wiśni

Podwieczorek : Galareta z owocami ze śmietaną

PIĄTEK 05.11.2021

Śniadanie : Bułka z masłem, mleko czekoladowe

Śniadanie II : Śliwki

Obiad : Zupa pomidorowa z ryżem ( seler, śmietana ), twarożek ze szczypiorkiem ( mleko ), ziemniaki, kompot z aronii, jabłko z marchewką

Podwieczorek : Arbuz, ciastka maślane ( mąka pszenna, masło, śmietana )

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach

                                                         

                                                                                                                                        

........................                          .........................                  ......................

  (Dyrektor)                                   (Intendentka)                       ( Szefowa kuchni)

___________________________________________________________

Z powodu zmian w dostawie produktów jadłospis może ulec zmianie

 

 

                                                                                               

                                                                                                                                             

                                                                                                                                  

                                                                                                                        

                              

                                                                                                                                       

Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi.

   Jaja i produkty pochodne

Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów.

  Ryby i produkty pochodne

Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.

  Soja i produkty pochodne

Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego

w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe.

Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 

Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe).

Seler i produkty pochodne

Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło.

Nasiona sezamu i produkty pochodne

Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych.