Barszczyk z botwinki ( już niedługo możliwy do przyrządzenia ) -
- przepis od pani Agnieszki, mamy Franusia z grupy Kubusie.
 
Składniki:
 
pęczek botwinki
włoszczyzna: por, 2 marchewki, korzeń pietruszki, pół selera
kawałek żeberek
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
1 łyżka mąki
pół kubka śmietany 12%
1 łyżka octu 10%
1 łyżeczka cukru

Włoszczyznę opłukać, obrać, pokroić i wrzucić do garnka. Dodać  żeberka, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę pieprzu, zalać wodą i gotować. Botwinkę opłukać i oczyścić, odkroić liście, a części z buraczkami pokroić i wrzucić do gotującego się bulionu.

Bulion gotować ok. 1 godzinę. Po tym czasie dorzucić do niego posiekane liście z botwinki i gotować jeszcze ok. 20 minut. Dodać ocet, cukier i doprawić do smaku.

W kubku wymieszać mąkę razem ze śmietaną. Dolać chochelkę barszczu i wymieszać, aż do rozpuszczenia się mącznych grudek. Wlać do zupy, zagotować raz jeszcze.

 
pomysł zaczerpnięty z blogu  Elagotuje 
 

Bip

Ramowy rozkład dnia

Kubusiowe Kuchcikowo